ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Εκκίνηση του «Sports For Different Heroes»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεξήχθη στην αίθουσα «Red 1925» του Γηπέδου Καραϊσκάκης η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματός «Sports For Different Heroes».

Η Γενική Γραμματέας του Ολυμπιακού και γενική συντονίστρια του προγράμματος  «Sports For Different Heroes», Χριστίνα Τσιλιγκίρη υποδέχτηκε τους εκπροσώπους της Χασκ Μλάντοστ, του Ερυθρού Αστέρα, της Λάτσιο και του ΑΠΟΕΛ και πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σχετικά με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε τους στόχους του προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 4 διαφορετικές φάσεις, ξεκινώντας από το γενικό συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος όπου θα λάβει χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Σε δεύτερο επίπεδο, είναι το στάδιο προετοιμασίας όπου οι σύλλογοι θα επιλέξουν τον κοινό στόχο και θα εκπαιδεύσουν τους προπονητές τους προκειμένου να ετοιμάσουν κατάλληλες αθλητικές δραστηρίοτητες για άτομα με νοητική υστέρηση. Το βασικό στάδιο υλοποίησης περιλαμβάνει την διοργάνωση πολυαθλητικών δραστηριοτήτων για τα άτομα με νοητική υστέρηση με την συμμετοχή προπονητών, αθλητών και φιλάθλων. Επιπλέον, οι σύλλογοι θα διοργανώσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα προβλήματα που τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν. Το τελευταίο στάδιο, αφορά την επικοινωνιακή πολιτική για την καλύτερη διάδοση του προγράμματος.

Στη συνέχεια του εναρκτήριου μίτιγκ παρουσιάστηκε το λογότυπο και η επικοινωνιακή πολιτική του προγράμματος. Ο Ολυμπιακός, ως συντονιστής, έχει αναλάβει την διαχείριση της επικοινωνίας ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για τις απαιτήσεις με σκοπό την καλύτερη διάδοση του προγράμματος.  Οι λοιποί συμμετέχοντες παρουσίασαν σχετικές δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν σχετικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό στις χώρες τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι συμμετέχοντες δείπνησαν στο εστιατόριο «Red 1925» και μεταφέρθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου παρακολούθησαν τον ευρωπαϊκό αγώνα μπάσκετ μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

*Το «Sport For Different Heroes» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης  και την κοινωνική ένταξη ατόμων με νοητική υστέρηση μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο αθλητισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο ένταξης και προσαρμογής ξεπερνώντας κάθε πολιτιστικό και κοινωνικό εμπόδιο. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν κοινωνικούς φραγμούς και η αναπηρία προκαλεί αρνητικές αντιλήψεις και διακρίσεις σε πολλές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αποκλείονται από την εκπαίδευση, την απασχόληση και το κοινωνικό περιβάλλον, γεγονός που τους στερεί ευκαιρίες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική τους ανάπτυξη, την υγεία και ευημερία τους. Ο αθλητισμός διαμορφώνει αντιλήψεις και μεταμορφώνει στάσεις της κοινωνίας βοηθώντας έτσι να περιοριστούν το στίγμα και οι διακρίσεις κατά των ατόμων αυτών. Παρόλο που το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτών με νοητική υστέρηση έχει αυξηθεί στις μέρες μας, απαιτούνται αρκετές ενέργειες και δράσεις για την αποτελεσματική κοινωνική τους ενσωμάτωση. Δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, υπάρχει η ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις. Η αίσθηση αυτή ώθησε πέντε Ευρωπαϊκά πολυαθλητικά σωματεία να συντονίσουν και υλοποιήσουν το εν λόγω πρόγραμμα διοργανώνοντας πολυαθλητικές δραστηριότητες για άτομα με νοητική υστέρηση.