ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Η Συνέντευξη Τύπου του "You’re Hope"

Μια εξαιρετική συνέντευξη τύπου διοργάνωσε ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος "You're Hope". Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και να παρουσιάσουν τη γενική ιδέα του έργου. Ο Ολυμπιακός έλαβε πολύ θετικά σχόλια όχι μόνο για τη φιλοξενία του αλλά και για τη γενική συμβολή στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών έργων.

Η Γενική Γραμματέας του Ολυμπιακού και γενική συντονίστρια του προγράμματος "You're Hope", Χριστίνα Τσιλιγκίρη δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ με εξαιρετικούς συνεργάτες σε αυτό το πρόγραμμα. Είστε η ελπίδα σε ένα έργο που στοχεύει στην προώθηση του αθλητισμού ως κατάλληλου μέσου για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη μας έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά από το 2015. Το έργο αυτό επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα και να προσφέρει ευχάριστες στιγμές σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Ολυμπιακός είναι ο κύριος συντονιστής του έργου σε συνεργασία με  τη Λέβσκι, την Άαλμποργκ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (EMCA), στην οποία το σωματείο μας είναι μέλος από το 2013. Οι σημαντικότερες ενέργειες είναι η έρευνα σχετικά με τις αθλητικές προτιμήσεις των προσφύγων καθώς και η οργάνωση πολυαθλητικών δραστηριοτήτων».

Η Γενική Γραμματέας της Λέφσκι και πρόεδρος της EMCA, Βανίνα Μιλάνοβα, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην καρδιά του ελληνικού αθλητισμού, στην έδρα του Ολυμπιακού. Είμαστε εδώ με τον Πρόεδρο της Λέβσκι. Ο οργανισμός μας έχει πάνω από 45 αθλήματα και περισσότερα από 300 μετάλλια. Ως κορυφαίοι πολυαθλητικοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι, έχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε την ένταξη των προσφύγων. Ως Λέφσκι, μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον Ολυμπιακό. Σαν σύλλογος έχει μεγάλη παράδοση σε έργα που σχετίζονται με πρόσφυγες. Έχουμε επίσης την υποστήριξη ενός σημαντικού διεθνούς οργανισμού όπως η UNESCO, εκπροσώπους της οποίας συναντήσαμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό για τη συνεργασία σε αυτό το πρόγραμμα».

Ο Αντιπρόεδρος της Λάτσιο και Γενικός Γραμματέας της EMCA, Φεντερίκο Εϊτσμπεργκ , δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό για την υποδοχή αυτή. Σήμερα κατανοήσαμε γιατί ο Ολυμπιακός είναι στην καρδιά του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολυαθλητικού κινήματος. Ο Ολυμπιακός είναι ο κύριος συντονιστής αυτού του ευρωπαϊκού σχεδίου. Είναι μεγάλη ευθύνη σε ασφαλή χέρια. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας από τους πρώτους συλλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυαθλητικών Σωματείων, κάθε χρόνο διεξάγει ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα και για πρώτη φορά ως συντονιστής. Αναγνωρίσαμε επίσης τον εξαιρετικό και αναντικατάστατο ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην υποδοχή των προσφύγων κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός πέτυχε να συγκεντρώσει κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς που δουλεύουν αρμονικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο μας. Σήμερα, οι τρεις σύλλογοι, η Ένωση και οι εταίροι συμφώνησαν να τρέξουν το πρόγραμμα μαζί και γι 'αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Χριστίνα. Επίσης, είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή στιγμή, στο μνημόσυνο της Θύρας 7 που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης", το οποίο και συγκέντρωσε πάρα πολλούς αθλητές, προπονητές και φιλάθλους δείχνοντας το πνεύμα της οικογένειας που διακατέχει το σύλλογο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για τον οργανισμό μας

Ερωτήσεις:

Οι οπαδοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο κύριος στόχος του έργου και ποια είδη δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν;

Χριστίνα Τσιλιγκίρη: «Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στους πρόσφυγες που είναι ασυνόδευτοι. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τη  Safe Zone Σχιστού ΑΡΣΙΣ.  Με τη βοήθεια του οργανισμού ΑΡΣΙΣ αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε τους νεαρούς ασυνόδευτους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σχιστό και σε άλλα ενεργά σημεία στην Αττική. Το πρόγραμμα έχει τρεις διαφορετικές φάσεις. Πρώτα απ 'όλα, μέχρι τον Μάιο θα προχωρήσουμε στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις αθλητικές προτιμήσεις αυτών των παιδιών. Το δεύτερο περιλαμβάνει την εκπαίδευση των προπονητών μέσω ενός ιντερνετικού σεμιναρίου και το τρίτο αφορά τις πολυπολιτισμικές ημέρες για τους πρόσφυγες με βάση τις προτιμήσεις τους. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία για περαιτέρω υλοποίηση έργων που σχετίζονται με την κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Ο σύλλογος μας έχει υποβάλει πολλά έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε περισσότερες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες.

Φεντερίκο Άιχμπεργκ: «Θα ήθελα να προσθέσω δύο πράγματα για το στόχο. Ο πρώτος είναι να δώσουμε στους νέους πρόσφυγες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά του αθλητισμού. Η δεύτερη είναι η κοινότητά μας. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα που δίνεται στην κοινότητά μας να καλωσορίσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνει να γίνουν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας».

Θα μπορούσε το έργο αυτό να ενθαρρύνει τη συμμετοχή οπαδών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση των προσφύγων; Ίσως θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για τους οπαδούς να έρχονται δίπλα στη λέσχη και αυτούς τους ανθρώπους και να αισθάνονται ότι συμβάλλουν στην κοινωνική εργασία.

Βανίνα Μιλάνοβα: «Πιστεύουμε ότι οι φίλαθλοι μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους πρόσφυγες. Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε πολλές πολυαθλητικές δραστηριότητες το Σεπτέμβριο. Από τη μία πλευρά, αυτό απαιτεί τη συμμετοχή προπονητών και αθλητών και από την άλλη, αυτή των φιλάθλων. Οι πολυαθλητικού σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα έχουν παράδοση στη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι φίλαθλοι μας οργανώνουν διαφορετικές δραστηριότητες για παιδιά φτωχών οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια».

Φεντερίκο Άιχμπεργκ : «Απολύτως. Το πρώτο έργο στο οποίο συμμετείχαμε ήταν το «Αθλητισμός και Υποστήριξη». Τα κλαμπ μας προωθούσαν τον αθλητισμό και ενθάρρυναν τους φιλάθλους να υποστηρίξουν όχι μόνο την ομάδα αλλά και την κοινότητα » .

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν δώρα και ευχαρίστησαν τον Ολυμπιακό για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία.