ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Θρυλική νίκη και πάει για την πρόκριση

Παίζοντας φοβερή άμυνα κατά καίρια χρονικά διαστήματα, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση τoυ Eurocup επικρατώντας με 65-60 της Τζιρόνα, για τον πρώτο αγώνα των «16» της διοργάνωσης.

Ο Θρύλος με τη συμπαράσταση του κόσμου πήρε μία ιστορική νίκη και τώρα πηγαίνει την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία για να ολοκληρώσει την υπέρβασή του.

Πρώτη σκόρερ για τον Ολυμπιακό ήταν η Μακόλι με 15 πόντους και την ακολούθησαν οι Καλτσίδου με 14 και η Μάλτση με 13.

ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αναμέτρηση με τις Χατζηνικολάου, Άντερσον, Καλτσίδου, Μακόλι και Μάζιτς με την τελευταία να δίνει τους πρώτους πόντους της ομάδας της και την Καλτσίδου να γράφει το 5-3. Η Μακόλι διαμόρφωσε το 7-3 για να την ακολουθήσει στο σκορ η Καλτσίδου για το 9-5. Οι «ερυθρόλευκες» προηγήθηκαν με έξι πόντους δις (11-5 η Μάζιτς και 13-7 η Αντερσον) για να φτάσει το ματς στο 15-7 η Μάλτση με ντράιβ. Η Ελληνίδα γκαρντ έδωσε για πρώτη φορά αέρα 11 πόντων στον Ολυμπιακό με τρίποντο (18-7), όμως η Τζιρόνα μείωσε, με το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου να λήγει 19-13 στο Δ.Α.Κ. Γλυφάδας.

ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 Ο Θρύλος «κόλλησε» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα στείρο  τρίλεπτο στην επίθεση, με την Μακόλι να πετυχαίνει το 21-16 και στη συνέχεια η Μάλτση να προσθέτει ένα ακόμα δίποντο για το 23-16. Η Τζιρόνα έτρεξε ένα  δικό της 5-0 για να το διακόψει από τα πέντε μέτρα η Νικολοπούλου και η Μακόλι με ένα ζευγάρι βολών να κάνει το 27-22. Οι «ερυθρόλευκες» είχαν επιστρέψει για τα καλά  στο ματς και ένα δίποντο και πάλι από την Αμερικανίδα σέντερ έφερε τη διαφορά στους 7 πόντους (31-24) με 1 λεπτό και 18 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Το σκορ παρέμεινε ίδιο και ο Ολυμπιακός μπήκε στα αποδυτήρια όντας μπροστά με 31-24 στον πρώτο αγώνα με την Τζιρόνα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Eurocup.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ «ΝΕΚΡΑ» ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ

Δεν ήταν καλό το ξεκίνημα των «ερυθρόλευκων» και αυτό έφερε την ισπανική ομάδα στο 33-31 με 6 λεπτά να απομένουν για το τέλος της περιόδου. Ένα ακόμα διάστημα του Θρύλου χωρίς επιθετική άνεση απέφερε το 10-2 επιμέρους της Τζιρόνα, η οποία για πρώτη φορά προσπέρασε με το σκορ στο κλειστό της Γλυφάδας να είναι στο 33-34.  Το σερί των φιλοξενούμενων έφτασε στο 10-0 με την Κολχάντο για να κάνει ένα ξέσπασμα ο Θρύλος και με Μακόλι και Χατζηνικολάου (δις) να μειώσει σε 39-40.  Η Ρομέο όμως με ένα ακόμα τρίποντο έγραψε το 39-43 (2:13) αλλά απευθείας η Καλτσίδου σκόραρε για το 41-43. Το δεκάλεπτο έκλεισε με τον Θρύλο να υπολείπεται 5 πόντων της Τζιρόνα (41-46), 10 αγωνιστικά λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ
Τα πρώτα δύο λεπτά ήταν βασισμένα στην άμυνα και για τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός πλησίασε στο σκορ με τρίποντο της Μάλτση (47-49) και ισοφάρισε με τη Καλτσίδου έπειτα από ασίστ της πρώτης με 6:30 για τη λήξη του ματς.  Οι «ερυθρόλευκες» πάλεψαν στην άμυνα αλλά δύο λάθη στην άλλη πλευρά του παρκέ ήταν αρκετά για δύο δίποντα της Τζιρόνα και για το 49-53.

Και πάλι ο Θρύλος όμως ήταν εκεί και με βολές των Χατζηνικολάου και Καλτσίδου ισοφάρισε σε 53-53 με 4:53 να απομένει.  Μάλιστα η Ελληνίδα φόργουορντ «πυροβόλησε» από τα 6,75μ για το προσπέρασμα των «ερυθρόλευκων» με 56-53. Δύο βολές της Ρομέο απαντήθηκαν από τη Μάλτση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και η Αντερσον σκόραρε για το 60-56 με 1μιση λεπτό για το τέλος. Ξανά από τις βολές η Εβανς έκανε το 60-58 αλλά η Μακόλι με τρίποντο στα 12,9 έγραψε το 63-58 βάζοντας… φωτιά στο κλειστό. Το τέλος ήρθε με ένα αντιαθλητικό φάουλ σε «νεκρό» χρόνο από την Αντερσον με τις δύο βολές της Ρομέο, τις οποίες απάντησε η Μακόλι για το τελικό 65-60.

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 31-24, 41-46, 65-60

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίσσας): Μάζιτς 6 (5 ριμπ),  Σταμάτη, Χατζηνικολάου 8 (6 ριμ, 2 ασ., 2 κλεψ.), Μάλτση 13 (2/4 τρ., 5 ριμπ., 3 ασ. 3 κλεψ), Νικολοπούλου 2 (2 ασ), Χαλιβέρα, Σωτηρίου 2, Αντερσον 7 (3 ασ), Μακόλι 15 (6 ριμπ, 1 κοψ.), Σπυριδοπούλου, Κοσμά (1 κλεψ.), Καλτσίδου 15 (2 κλεψ, 1 κοψ.)

ΤΖΙΡΟΝΑ (Σούρις): Μαρτίνεζ 2, Μέντι 12 (2), Μπους, Τραορέ 5, Κόντε Αλκολάντο, Αλμινάιτε 3, Ρομέο 22 (6), Εβανς 6, Κολχάντο 10, Σολ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Κώστας Μίσσας, τόνισε στο osfp.gr ότι «Πρώτα από όλα γνωρίζαμε ότι η Τζιρόνα είναι μία πολύ καλή ομάδα. Είναι μία ομάδα που σκοράρει 81 πόντους κατά μέσο όρο. Ο πρώτος μας στόχος είναι να παίξουμε καλή άμυνα και την φτάσαμε να έχει 60 πόντους. Αυτοί οι 21 πόντοι ήταν ο στόχος μας και τα καταφέραμε. Δεύτερον πιστεύαμε ότι έπρεπε να κοντρολάρουμε τον ρυθμό του παιχνιδιού και κάναμε αυτό που έπρεπε.

Τρίτον ήμασταν καλοί στο αμυντικό ριμπάουντ. Κάναμε πολύ καλή δουλειά εκεί.  Νομίζω ότι κερδίσαμε το παιχνίδι από την άμυνά μας και από το καθαρό μυαλό μας στην τέταρτη περίοδο. Στην τρίτη ήμασταν πίσω στο σκορ και δεν είχαμε την απαιτούμενη συγκέντρωση στην επίθεση. Αλλά η άμυνά μας κράτησε στο παιχνίδι, γιατί η  Τζιρόνα θα μπορούσε να προηγηθεί ακόμα και με 10 με 12 πόντους.  Αλλά για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι οφείλω να πω ότι παίξαμε καλή άμυνα. Τώρα πρέπει να καθαρίσουμε το μυαλό μας, να ήμαστε καλύτεροι στην επίθεση και να δουλέψουμε καλύτερα στο σουτ παρότι σήμερα.  Αυτά είναι και τα κλειδιά  για το παιχνίδι. Παίζουμε στην έδρα τους όμως οφείλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Η Εβίνα Μάλτση από την μεριά της, τόνισε στο osfp.gr ότι«Ηταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Η Τζιρόνα είναι μία πολύ καλή ομάδα και σίγουρα θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι εδώ. Πιστεύω ότι ήμασταν έτοιμες για να κερδίσουμε και δείξαμε πόσο πολύ το θέλαμε. Αυτό που μας έκανε καλό ήταν ότι ξεκινήσαμε καλά το πρώτο ημίχρονο και απεκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οπότε πήραμε και ένα καλό προβάδισμα στο σκορ. Εννοείται ότι αυτό άλλαξε γιατί η Τζιρόνα αντέδρασε και έπαιξε πολύ καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο. Είναι κάτι αυτό που πρέπει να το δουλέψουμε. Εκεί θα είναι ένα πιο δύσκολο παιχνίδι. Είναι μία πολύ καλή ομάδα, όπως εξάλλου οφείλει να συμβαίνει σε αυτήν την φάση του Eurocup, αλλά σήμερα πραγματικά πιστέψαμε στους εαυτούς μας και αποδείξαμε ότι το θέλαμε πάρα πολύ. Οπότε έχουμε μία εβδομάδα για να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμες, να διορθώσουμε τα λάθη μας και θα δούμε τι θα συμβεί στην Τζιρόνα».