ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Καταιγιστικός ο Θρύλος στην Πολωνία, "αγκάλιασε" την πρόκριση

Σημαντική εκτός έδρας νίκη που του δίνει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στην επόμενη φάση του EuroCup πραγματοποίησε η ομάδα μπάσκετ Γυναικών του Ολυμπιακού, η οποία επικράτησε με 87-64 της Μπίτγκοζ στην Πολωνία για την 4η αγωνιστική του Ε’ Ομίλου της διοργάνωσης. Η ομάδα του Μάρτινς Ζίμπαρτς είχε σε μεγάλη βραδιά την Αλέξις Τόλφρι η οποία πέτυχε 16 πόντους, εκ των οποίων τους 12 στην τελευταία περίοδο, ενώ στο σκοράρισμα ακολούθησε η αρχήγός του Ολυμπιακού, Εβίνα Σταμάτη με 15 και η Σταμολάμπρου με 14. Επόμενη αναμέτρηση του Θρύλου για το EuroCup Γυναικών, ο εκτός έδρας αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα στη Σερβία την Τετάρτη 24/11 για την 5η αγωνιστική του ομίλου, όπου με νίκη των «ερυθρολεύκων» κλειδώνει και τυπικά η υπόθεση πρόκριση.

Προβάδισμα από την αρχή!

Οι «ερυθρόλευκες» ξεκίνησαν πολύ δυναμικά και πήραν γρήγορα το προβάδισμα με 2-10, χάρη στο τελείωμα κάτω απ’τη ρακέτα της Βίτολα και στους 8 συνεχόμενους πόντους της Σταμολάμπρου, η οποία πρώτα ευστόχησε σε μακρινό σουτ από τα 6 μέτρα και λίγο αργότερα με 2 τρίποντα έφερε το +8 στον Ολυμπιακό. Λίγο πριν τα μισά της περιόδου, ο Ολυμπιακός ανέβασε την υπέρ του διαφορά στο +15, χάρη σε σουτ από την γωνία της Βίτολα, τρίποντο της Σταμάτη και εύστοχο λέι απ της Τόλφρι, διαμορφώνοντας το 6-21. Δύο εύστοχες βολές από την Τόλφρι 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου, διαμόρφωσαν το 15-28 που ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου.

Στο +20 στο ημίχρονο

Οι γηπεδούχες ξεκίνησαν το δεύτερο δεκάλεπτο με σκληρή άμυνα (3 φάουλ στα πρώτα 2 λεπτά), όμως ο Ολυμπιακός που ξεκίνησε στο σχήμα του και με τις δύο ψήλές (Ρουθ Χάμπλιν και Βίτολα)  κυριάρχησε στα ριμπάουντ και έφτασε στο +16 και το 21-37 μετά από σουτ κάτω από την ρακέτα της Χάμπλιν, δύο εύστοχες βολές της Βίτολα και τρίποντο από τη Σταμάτη. Η Μπίτγκοζ μείωσε σε 27-40 περίπου 4’ πρίν τη λήξη της δεύτερης περιόδου, όμως η αρχηγός του Ολυμπιακόυ πέτυχε το τρίτο της τρίποντο και λίγο αργότερα η Χάμπλιν από μέση απόσταση αύξησαν το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα στο +19 για το 27-46 με κάτι λιγότερο από 2’ να απομένουν για το ημίχρονο. Η Μπίτγκοζ πέτυχε ένα σερί 5-0 και μείωσε σε 46-32, όμως ο Θρύλος που είχε εξασφαλίσει από νωρίς τα 5 ομαδικά φάουλ, ήταν εύστοχος από τη γραμμή των βολών, πρώτα στις δύο ελεύθερες βολές που εκτέλεσε η Βαμβακά και στη συνέχεια στις δύο που εκτέλεσε η Αλεξανδρή, ενώ στο τελευταίο δευτερόλεπτο η Σταμολάμπρου διέσχισε το γήπεδο και «νίκησε» το χρονόμετρο με εύστοχο λει απ διαμορφώνοντας το σκορ του ημιχρόνου 32-52

Διαχειρίστηκε το προβάδισμα στο τρίτο

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι επιθετικός και να τρέχει με πολλή ενέργεια σε όλο το γήπεδο και έφτασε στο +24 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, μετά από τάπα της Χάμπλιν και καλάθι της Νικολοπούλου στον αιφνιδιασμό. Το δίδυμο Βίτολα-Χάμπλιν συνέχισε να «ταλαιπωρεί» την αντίπαλη άμυνα, ανοίγοντας παράλληλα χώρους στις «ερυθρόλευκες επιθέσεις, με την Σταμάτη να διαμορφώνει το 38-61 μετά το πέμπτο εύστοχο τρίποντό της. Λίγο αργότερα το κλέψιμο της Αλεξανδρή και το τελείωμα από την ίδια έφερε τον Ολυμπιακό στο +26 και το σκορ στο 40-66. Η πολωνική ομάδα στο τελευταίο λεπτό σημείωσε ένα 8-0, κατεβάζοντας τη διαφορά στους 18 πόντους, για το 48-66 που ήταν το σκορ που ολοκληρώθηκε το τρίτο δεκάλεπτο.

Με οδηγό την Τόλφρι, «καθάρισε» ο Θρύλος!

Με ένα γρήγορο τρίποντο και δύο εύστοχες βολές η Μπίτγκοζ μείωσε τη διαφορά εκ νέου στους 13 πόντους και το σκορ στο 53-66, όμως η Αλέξις Τόλφρι ήταν εκεί για να δώσει λύση στην επίθεση, πρώτα με εύστοχο σουτ τριών πόντων για το 53-69 και λίγο αργότερα και πάλι με σουτ από τα 6,75 για το 72-55. Η γκάρντ του Ολυμπιακού ήταν «ζεστή» και σκόραρε νέο σουτ τριών πόντων για να επαναφέρει το προβάδισμα του Θρύλου στο +20, ενώ λίγο αργότερα έκανε το 4/4 από το τρίποντο για το 55-78 στα μέσα της τελευταίας περιόδου. Η Αλέξις Τόλφρι στη συνέχεια από εκτελέστρια έγινε δημιουργός και μοίρασε ασίστ στην Νικολοπούλου,η οποία ευστόχησε και αυτή σε σουτ τριών πόντων για το 58-83. Το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί την διαφορά σε τιμές υψηλότερες των 20 πόντων και να παίρνει τη νίκη με 64-87 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρτινς Ζίμπαρτς) Χάμπλιν 8 (9 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα), Σταμολάμπρου 14, Βίτολα 12 (7 ριμπάουντ), Αλεξανδρή 6 (8 ασίστ, 4 κλεψίματα), Σταμάτη 15 (5/9 τρίποντα), Νικολοπούλου 7 (7 ασίστ), Τόλφρι 16 (4/8 τρίποντα), Κούπερ, Δίελα 1, Φουράκη 6

ΜΠΙΤΓΚΟΖ (Πιοτρ Κουλπέζκα) Στάνκιεβιτς 15, Αλέιν 19 (9 ριμπάουντ), Ζασάντα 5, Πομπόζι 10, Χάουσερ 4 (6 ασίστ), Σβιατκόβσκα, Σόμπιχ 3, Ζάτστουρ 4, Ζμίρτσακ, Κρούπα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μάρτινς Ζίμπαρτς: «Ήταν μία πολύ καλή νίκη για εμάς. Κρατήσαμε την ένταση σε υψηλά επίπεδα, εκτός από ένα σημείο που επιτρέψαμε στον αντίπαλο να τρέξει ένα σερί 13-0. Είχαμε 29 ασίστ συνολικά, γεγονός που δείχνει ότι μοιράζουμε σωστά τη μπάλα. Ωστόσο θεωρώ ότι έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να βελτιώσουμε. Τώρα η ομάδα έχει μόλις 3 μέρες για ξεκούραση και μετά ακολουθούν οι υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες. Περιμένουμε να επιστρέψουμε μετά τη διακοπή με πλήρες ρόστερ και να προετοιμαστούμε για τα πιο σημαντικά παιχνίδια του πρώτου μέρους της σεζόν».

Αλέξις Τόλφρι:  «Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε πολύ καλά στην άμυνά μας και αυτό μας έδωσε τη σπίθα που χρειαζόμασταν στην επίθεση. Καταφέραμε να βρούμε τις ελεύθερες παίκτριες και να σκοράρουμε στα αμαρκάριστα σουτ, μοιράσαμε σωστά την μπάλα και παίξαμε σκληρά για 40 λεπτά».