ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Μόνο υπερηφάνεια!
Ο Ολυμπιακός, που αγωνίστηκε για μια ακόμα χρονιά σε ευρωπαϊκό τελικό, διεκδίκησε ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα στην έδρα του διοργανωτή, με την Σαμπαντέλ που σε όλες τις τελευταίες επιθέσεις αγωνίστηκε με παίκτη παραπάνω, έχοντας διπλάσιες αποβολές υπέρ της (11-5), να κατακτά το τέταρτο ευρωπαϊκό της. Ο Θρύλος συγκλόνισε με την προσπάθεια του και οι «ερυθρόλευκες» μπορεί να ηττήθηκαν στον τελικό της Ευρωλίγκας με 13-11 από την «οικοδέσποινα» Σαμπαντέλ, ωστόσο βρίσκονται στην ελίτ της Ευρώπης.  Η Σαμπαντέλ πήρε το τέταρτο ευρωπαϊκό της τίτλο μέσα στην έδρα της, την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν έχει κολυμβητήριο να φιλοξενήσει την διοργάνωση. Οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη, μπήκαν στην πισίνα του Can Llong, χωρίς το άγχος του φαβορί, αγωνίστηκαν με ψυχή, πάθος και αυταπάρνηση, «έπνιξαν» με την άμυνα τους την «οικοδέσποινα», ομάδα της Σαμπαντέλ, αλλά στο τέλος λύγισαν μέσα σε μια καυτή έδρα. Ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στο τέταρτο ευρωπαϊκό, είχε τον έλεγχο του αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης αλλά με ένα νεκρό διάστημα στα τελευταία λεπτά, επέτρεψαν στις γηπεδούχες, που δεν έχουν χάσει κανέναν εντός έδρας ευρωπαϊκό τελικό, να μετατρέψουν το 8-11 σε 13-11 και να κατακτήσουν το τρόπαιο. Με το σκορ στο 11-10 χάθηκε και πέναλτι για τον Ολυμπιακό, που θα μπορούσε να αλλάξει την ροή του αγώνα, ενώ από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι η μία μόλις αποβολή παίκτριας της Σαμπαντέλ, μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, έναντι επτά του Ολυμπιακού, στο ίδιο διάστημα, αριθμός που στο φινάλε του αγώνα έγινε τέσσερις έναντι έντεκα. Την ίδια ώρα τέσσερις παίκτριες του Ολυμπιακού και συγκεκριμενα οι Μαργαρίτα και Ελευθερία Πλευρίτου, η Γκόφερς και η Μπάκλιγκ είχαν χρεωθεί με δυο αποβολές, γεγονός που δυσκόλευε την αμυντική τους προσπάθεια. Το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο γυναικών θα είχε έρθει αν τα σφυρίγματα των διαιτητών του τελικού δεν ευνοούσαν για ακόμα μια φορά τους γηπεδούχους, όπως και στον τελικό του Κίρισι το 2017, στερώντας από τον Ολυμπιακό την κορυφή της Ευρώπης. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, έδωσαν τον δικό τους παλμό στην πισίνα του Σαμπαντέλ, καθώς δεν σταμάτησαν στιγμή να τραγουδούν, για τις παίκτριες του Θρύλου ακόμα και μετά την απονομή των μεταλλίων.

Προβάδισμα από την αρχή

Εξαιρετική αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, από την πρώτη φάση του αγώνα αλλά στην κόντρα η προσπάθεια της Γκόφερς σταμάτησε στο δοκάρι. Στο 5:40 η Χάνα Μπάκλινγκ άνοιξε το σκορ για το 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού, μετά από πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Η Αυστραλέζα διαμόρφωσε και το 2-0, ένα λεπτό αργότερα, δίνοντας «αέρα»  δυο γκολ στις «ερυθρόλευκες». Η Σταματοπούλου σταμάτησε την προσπάθεια των γηπεδούχων, στην παίκτρια παραπάνω, κρατώντας το 2-1 για τον Ολυμπιακό, με την Ελευθεριάδου να επαναφέρει τη διαφορά στο συν δυο, στην αμέσως επόμενη φάση, κάνοντας το 3-1. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τις πρωταθλήτριες Ελλάδας να προηγούνται με 3-2.

Στα ίσα οι δυο ομάδες

Πάσα της Έγκενς στην Ασημάκη, η οποία από τη θέση του φουνταριστού, γύρισε και δεν αστόχησε για το 4-2, στο 7:06 του δεύτερου οκταλέπτου.  Η Σαμπαντέλ έφερε το παιχνίδι στα ίσα, στο 4-4, με τον Ολυμπιακό να απαντάει με άπιαστο σουτ της Τσουκαλά, από την περιφέρεια και το 5-4, λίγο πριν τα μισά της περιόδου. Νέα επίθεση με παίκτρια παραπάνω για τις γηπεδούχες, η πέμπτη στον αγώνα έναντι μόλις μιας του Ολυμπιακού στο ίδιο διάστημα και νέα ισοπαλία 5-5. Με το τρίτο προσωπικό της γκολ στον αγώνα η Μπάκλινγκ, έδωσε εκ νέου προβάδισμα στις «ερυθρόλευκες», κάνοντας το 6-5, για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο 6-6.

Με όπλο του την άμυνα

Νέο προβάδισμα του Θρύλου με 7-6, με την Ελευθερία Πλευρίτου να σκοράρει στο 5:38 της τρίτης περιόδου. Εξαιρετική άμυνα της Τσουκαλά στον παίκτη παραπάνω κρατάει το 7-7 αλλά χάνετε η μπάλα για τις ερυθρόλευκες και η Σαμπαντέλ σκοράρει στην κόντρα και παίρνει για πρώτη φορά προβάδισμα με 8-7. Άμεση η απάντηση του Ολυμπιακού, με την Αβραμίδου να φέρνει το παιχνίδι στα ίσα (8-8 στο 3:21). Με όπλο του την άμυνα, κόντρα στα σφυρίγματα των διαιτητών που για ακόμα μια φορά ευνοούσαν τους γηπεδούχους, ο Ολυμπιακός πήρε εκ νέου τα ηνία του αγώνα 38 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τρίτου οκταλέπτου με σκόρερ της Τσουκαλά και η Σταματοπούλου κράτησε το 9-8 στης λήξη της περιόδου.

Μόνο υπερηφάνεια

Η Ελευθερία Πλευρίτου σκόραρε ξανά για το 10-8 υπέρ του Ολυμπιακού και ενώ απέμεναν 6 λεπτά για την λήξη του αγώνα. Η Χάνα Μπάκλιγκ, εκτελώντας πολύ γρήγορα στον παίκτη παραπάνω, έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα με 3 τέρματα στον Θρύλο. Σερί 2-0 της Ισπανικής ομάδας, για το 11-10 στα μέσα της περιόδου. Παίκτρια παραπάνω για τον Ολυμπιακό, η Μπάκλινγκ κερδίζει το πέναλτι αλλά η Έστερ αποκρούει την εκτέλεση της Ελευθερίας Πλευρίτου, για να έρθει το 11-11 στην αμέσως επόμενη φάση. Η Σαμπαντέλ διεύρυνε το σερί της σε 5-0, κάνοντας το 11-8, 11-13 παίρνοντας τη νίκη και την πρώτη θέση της Ευρωλίγκα.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 4-3, 2-3, 5-2

Η διακύμανση:

1ο οκτάλεπτο: 0-1 Μπάκλινγκ (περιφέρεια, 5:40), 0-2 Μπάκλινγκ (περιφέρεια, 4:55), 1-2 Ορτίζ Μ. (περιφέρεια, 2:59), 1-3 Ελευθεριάδου (περιφέρεια, 1:24), 2-3 Γκαρσία (π/π, 00:37)

2ο οκτάλεπτο: 2-4 Ασημάκη (φουνταριστός, 7:06), 3-4 Στέφενς (περιφέρεια, 6:08), 4-4 Νέισουλ (π/π, 5:41), 4-5 Τσουκαλά (περιφέρεια, 4:30), 5-5 Νέισουλ (π/π, 3:22), 5-6 Μπάκλινγκ (φουνταριστός, 00:36), 6-6 Ορτίζ Μ. (περιφέρεια, 00:16)

3ο οκτάλεπτο: 6-7 Πλευρίτου Ελ (περιφέρεια, 5:38), 7-7 Φόρτσα Α. (π/π, 5:01), 8-7 Νέισουλ(κόντρα, 3:42), 8-8 Αβραμίδου (π/π, 3:21), 8-9 Τσουκαλά (περιφέρεια, 00:38)

4ο οκτάλεπτο: 8-10 Πλευρίτου Ελ. (περιφέρεια, 6:05), 8-11 Μπάκλινγκ (π/π, 5:17), 9-11 Φόρτσα Α. (περιφέρεια, 4:55), 10-11 Ορτίζ Μ. (περιφέρεια, 4:06),  11-11  Νέισουλ (περιφέρεια, 2:53), 12-11 Ορτίζ Μ. (π/π, 1:58), 13-11 Στέφενς (π/π, 00:40)

Σαμπαντέλ: Εστέρ, Ορτίζ Μ. 1, Εσπάρ 1, Ορτίζ Μπ. 3, Φαρέ Ζ., Στέφενς 1, Κορντόμπες, Γκαρσία 1, Φόρκα 2, Νέισουλ 4, Ντομενέκ, Λέιτον, Φαρέ Α.

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (Χάρης Παυλίδης): Σταματοπούλου, Πλευρίτου Ε. 2, Έγκενς, Ελευθεριάδου 1, Μανωλιουδάκη, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 1, Πλευρίτου Μ., Γκόφερς, Μπάκλινγκ 4, Τσουκαλά 2, Μυριοκεφαλιτάκη, Δουρέκα

Δηλώσεις:

Χάρης Παυλίδης: «Παλέψαμε μέχρι το τέλος. Εκεί που φάνηκε ότι ελέγχουμε το παιχνίδι και μπορούμε να κερδίσουμε τον τίτλο διάφοροι παράγοντες και τα δικά μας τα λάθη δεν μας σασήσαν να διεκδικήσουμε τον τίτλο μέχρι το τέλος. Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια για την προσπάθεια τους. Χάσαμε μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι καθόλου φιλικό, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παλέψαμε και θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».

Χάνα Μπάκλινγκ: «Για όλο το παιχνίδι παίξαμε με βάση το πλάνο μας, πιέσαμε την Σαμπαντέλ μέχρι τα τελευταία λεπτά και σίγουρα είμαστε απογοητευμένες που χάσαμε τον τελικό αλλά περήφανες για την προσπάθεια μας. Είμαι πολύ περήφανη που αποτελώ μέρος αυτού του τεράστιου συλλόγου, όπως είναι ο Ολυμπιακός»

Φιλιώ Μανωλιουδάκη: «Ήρθαμε εδώ με ένα όνειρο. Ήμασταν πολύ κοντά. Παίξαμε πολύ καλά για τρία οκτάλεπτα, αλλά αυτά έχει ο αθλητισμός και κοιτάμε το αύριο. Σίγουρα για εμένα θα ήταν λίγο πιο ιδιαίτερο μιας και ήταν το τελευταίο μου Final-4. Αυτό όμως δεν έχει σημασία, οι αναμνήσεις μένουν. Μέσα από τις ήττες βγαίνουμε πιο δυνατοί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όσοι είδαν τον αγώνα μπορούν να καταλάβουν ότι παίξαμε σε μια εδρα που ήταν έδρα σήμερα. Ευχαριστούμε τους Προέδρους μας, Βαγγέλη Μαρινάκη και Μιχάλη Κουντούρη που είναι πάντα στο πλευρό μας. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε εδώ. Είμαστε στην ελίτ της Ευρώπης, τόσα χρόνια, χάρη στην διοικητική και οικονομική σταθερότητα που μας προσφέρουν, παρέχοντας μας ότι χρειαστούμε. Τα λόγια είναι λίγα για να τους ευχαριστήσουμε. Συνεχίζουμε για τις επόμενες επιτυχίες του συλλόγου μας»