ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Τα «ερυθρόλευκα» κουπιά του μέλλοντος

Κωπηλασία και κανόε-καγιάκ αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες με βάρκα και είναι αυτά τα σπορ με κουπί που έχουν εύκολη πρόσβαση, απευθύνονται στους λάτρεις της φύσης και σε όσους αναζητούν μια σωματικά απαιτητική εμπειρία στο νερό την ίδια στιγμή που μπορούν να γίνουν τόσο σε μικρά κανάλια, ανοικτές λίμνες όσο και στην θάλασσα. Η εύκολη πρόσβαση σε αυτά δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολα να γίνουν. Απαιτούν δεξιότητες όπως η κατανόηση του πώς να διαχειριστεί κανείς το βάρος και την ισορροπία του σκάφους. Τα αθλήματα αυτά συνθέτουν ένα από τα δυνατά τμήματα ακαδημιών του Ολυμπιακού. Περισσότερα από εκατό άτομα υπό τις οδηγίες των Τάσου Βουγίδη (Επικεφαλής προπονητών), Δημοσθένη Κούβαρη (Προπονητής Ακαδημιών), Τάσου Μαρίνου (Προπονητής Κωπηλασίας Αγωνιστικού) και Βάλιας Κόρμου (Προπονήτρια καγιάκ) αποκτούν τις κατάλληλες βάσεις ώστε να γίνουν πρώτα από όλα σωστοί αθλητές και στη συνέχεια ακόμη και πρωταθλητές.

Το πρώτο σωματείο που καλλιέργησε το καγιάκ στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός όταν το 1988 ο Τάσος Βουγίδης, πρωτοπόρος και πρωταθλητής στην Ελλάδα, μαζί με τον αείμνηστο έφορο του συλλόγου τότε Γιώργο Μοναχό το έφερε και το έστησε. 38 χρόνια στο χώρο έχει βγάλει πολλούς πρωταθλητές και είναι ευτύχημα. 

«Το καγιάκ είναι ένα άθλημα που μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Μπορούν να ξεκινήσουν από πέντε ετών. Μιλάμε καθαρά για παιδαγωγικά μαθήματα σε αυτό το στάδιο και αυτό σημαίνει  το παιδί να γνωρίσει το σώμα του, τη θάλασσα, το σκάφος, τη σχέση ανάμεσα στο σκάφος, το σώμα και το κουπί και όλος αυτός ο συσχετισμός να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να καταλάβει πόσο πολύ του αρέσει και αν όντως του ταιριάζει να είναι ένας αθλητής των θαλάσσιων σπορ. Τα παιδιά έρχονται σε αυτή την ηλικία δυο φορές την εβδομάδα, δεν επιτρέπεται και παραπάνω, ώστε να κατανοήσει τα παραγγέλματα και συγχρόνως να καταλάβει τον εαυτό του, δηλαδή την ισορροπία του αθλήματος και να αναπτύξει το νευρομυϊκό συντονισμό. Αυτό το αναπτύσσει από τη μικρή ηλικία ούτως ώστε να γίνει πιο ολοκληρωμένος αθλητής στα 14-15 χρόνια που θα ξεκινήσει και η βασική προπόνηση για την εξέλιξη του ως ένας καλός αθλητής πρωτίστως και πρωταθλητής στη συνέχεια.

Ένας αθλητής των θαλάσσιων σπορ απαιτεί να έχει ανεπτυγμένες φυσικές δυνάμεις της ισορροπίας, της τεχνικής, της φυσικής κατάστασης, της ευκαμψίας, αντοχή, ταχύτητα, ευλυγισία κάτι που τον καθιστά έναν ολοκληρωμένο αθλητή πολλών αθλημάτων μαζί. Παλεύεις μόνος σου με στοιχεία της φύσης τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις. Τα παιδιά μαθαίνουν και το αγαπούν αυτό, χαίρονται που κάνουν προπόνηση ακόμα και όταν βρέχει ή έχει κρύο.

Και μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία της φύσης, όπως είναι το ιώδιο, είναι κάτι που δεν το βρίσκουμε σε όλα τα άλλα αθλήματα των κλειστών χώρων. Είναι κάτι που μας δίνει η φύση και το εκμεταλλευόμαστε ανάλογα.

Ένα πρόγραμμα προπόνησης περιλαμβάνει πρώτα το ζέσταμα και μετά μπαίνεις στη βάρκα να μάθεις τη βασική τεχνική. Από αυτό και μόνο τα παιδιά γνωρίζουν το χαρακτήρα τους και συγχρόνως έρχονται σε επαφή και με άλλα παιδιά. Η κοινωνικοποίηση είναι βασικό στοιχείο του αθλητισμού.

Ξεκινάς με δυο προπονήσεις την εβδομάδα στις πρώιμες ηλικίες και σιγά σιγά τις αυξάνεις σε τρεις, οι παίδες-παμπαίδες, τέσσερις με πέντε και μετά σε επίπεδο εφήβων και ανδρών που είναι καθημερινή. Μέσα από τη συστηματική δουλειά έχουμε φτάσει στο σημείο να αριθμούμε σε καγιάκ και κωπηλασία περίπου εκατό παιδιά όλων των ηλικιών και κατηγοριών τα οποία όχι μόνο γυμνάζονται μέσα από το αγαπημένο τους άθλημα αλλά και διακρίνονται στους αγώνες που λαμβάνουν μέρος.

Μέσω των δυνατοτήτων που έχουμε μέσα και από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, με τη βοήθεια που συνεχώς μας προσφέρει, η Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι γεμίζουν όλα και περισσότερα ερυθρόλευκα κουπιά. Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική και πραγματικά είναι επαγγελματίας σύλλογος» είναι τα λόγια του Τάσου Βουγίδη στο osfp.gr

Πρόκειται για αθλήματα διαφορετικά από τα καθημερινά που πιο εύκολα παρακολουθεί ή ασχολείται κάποιος ωστόσο εδώ τα παιδιά βρίσκουν μια αγκαλιά από τους προπονητές και βρίσκουν ένα οικογενειακό περιβάλλον κάτι που κάνει τα παιδιά να μένουν και στο χώρο. Πρώτα αθλητές και μετά πρωταθλητές άλλωστε είναι και το σύνθημα των ακαδημιών του συλλόγου στο οποίο συμφωνούν και οι Δήμος Κούβαρης και Τάσος Μαρίνος έχοντας περάσει από την πλευρά του αθλητή πλέον σε αυτή του προπονητή. 

«Η τριβή με τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα. Από πλευράς εκγύμνασης γυμνάζει όλο το σώμα. Βρίσκεσαι σε ανοιχτό χώρο και πολλά παιδιά το ξεκινούν σαν άθληση θέλοντας κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Στην αρχή ο στόχος είναι να κάνουν αθλητισμό. Από κει και πέρα αν κάποιο παιδί έχει περισσότερο χρόνο για προπόνηση, όρεξη και θέληση και έχει το ταλέντο εμείς θα του δώσουμε όλα τα εφόδια για να ασχοληθεί με αυτό. Όλοι ξεκινούν από το ίδιο σημείο. Είναι δύσκολο άθλημα, με πολύ όγκο προπόνησης, απαιτεί πολύ όρεξη και διάθεση και είναι δύσκολο το μεταβατικό στάδιο από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό με πολλές απαιτήσεις.

Το μικρόβιο που έχει η κωπηλασία, δεν εξηγείτε εύκολα και δύσκολα κάποιος θα σου εξηγήσει πως κόλλησε με αυτό. Είναι το νερό, είναι η ταχύτητα που δίνεις στη βάρκα σου; είναι η γοητεία της ισορροπίας στο νερό;

Είναι άθλημα αίσθησης. Περιβάλλον, θάλασσα, σώμα, ισορροπία, βάρκα, Είναι ένα άθλημα που ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις σε όποιο επίπεδο και να βρίσκεσαι. Είναι άθλημα αντίληψης».

Ταχύτητα, φύση, θάλασσα λοιπόν στοιχειοθετούν τα στοιχεία εκείνα που σε κάνουν να αγαπήσεις τα ναυταθλητικά αθλήματα.

«Έχεις να κάνεις με τη φύση, με τη θάλασσα, κάνεις προπόνηση στη βροχή, μαθαίνεις τον εαυτό σου μέσα από αντίξοες συνθήκες. Γυμνάζει όλο το σώμα. Η προσωπικότητα τους χτίζεται σε όλα τα επίπεδα. Ο αθλητισμός είναι υγεία και το καγιάκ είναι ένα διαφορετικό άθλημα για αυτούς που αγαπούν τη δράση, τη θάλασσα. Φτάνεις τον εαυτό σου στα όρια. Σιγά σιγά αναπτύσσεται και γίνεται όλο και πιο γνωστή η όρθια σανιδοκωπηλασία, όπως λέγεται το SUP, όπου προσπαθείς να σταθείς όρθιος στη σανίδα. Γνωρίζεις τον εαυτό σου μέσα από το καγιάκ, καταλαβαίνεις ότι έχεις εσωτερική δύναμη και καταφέρνεις πολλά» υπογραμμίζει με τη σειρά της η Βάλια Κόρμου.