ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Χρήστου: «Τελικό στα 100μ. ύπτιο και όλα μπορούν να συμβούν»

Το 2016 στο Ρίο, ο Απόστολος Χρήστου κατέγραψε την πρώτη παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέντε χρόνια μετά σε ηλικία 25 ετών, είναι έτοιμος να λάβει μέρος για δεύτερη φορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. O κολυμβητής του Ολυμπιακού θα αγωνιστεί σε 5 αγωνίσματα αφού έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στα: 100μ. ύπτιο,  100μ. ελεύθερο, 4Χ100 Ελεύθερο Ανδρών, 4Χ100 Μεικτή Ανδρών και 4Χ100 μεικτή mixed. H εμπειρία που αποκόμισε μετά την παρθενική του συμμετοχή  σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του διάστημα που έχει μεσολαβήσει, αποτελούν για τον ίδιο τα καλύτερα εφόδια προκειμένου να διεκδικήσει την διάκριση στο Τόκιο. Ο Απόστολος Χρήστου λίγες ημέρες πριν ζήσει ξανά αυτό που αποτελεί όνειρο κάθε αθλητή, τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, βρέθηκε στα γραφεία του συλλόγου μας στην Πλατεία Αλεξάνδρας και μίλησε στην κάμερα του OSFP TV. Αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του στην κατάκτηση του 62ου πρωταθλήματος του τμήματος Κολύμβησης του συλλόγου μας, στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και φυσικά σε εκείνα που έρχονται. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η συνέντευξη του Απόστολου Χρήστου:

Ξεκινώντας από το τελευταίο χρονικά γεγονός, είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα το 62ο πρωτάθλημα το οποίο κατακτήθηκε στη Θεσσαλονίκη;

«Η αλήθεια είναι πως ήταν ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Πέρσι δεν είχε αυτή τη μορφή λόγω της πανδημίας, φέτος επανήλθαμε όπως το 2019. Είχα δικαίωμα να κολυμπήσω σε τέσσερα ατομικά αγωνίσματα και ήταν η πρώτη φορά για εμένα που κατέκτησα τέσσερα χρυσά μετάλλια. Και μετά στα αγωνίσματα της σκυταλοδρομίας δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, σφραγίσαμε το πρωτάθλημα και ήταν πολύ ιδιαίτερο γιατί κερδίσαμε μια σκυταλοδρομία που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να κερδίσουμε».

Ο Νίκος Γέμελος σε δηλώσεις του στάθηκε στη συμβολή που είχες στην κατάκτηση του  τίτλου. Σου δίνει επιπλέον κίνητρο το γεγονός ότι ήσουν τόσο καθοριστικός στην εξέλιξη του πρωταθλήματος;

«Σίγουρα η εμφάνισή μου σε αυτό το πρωτάθλημα ήταν η καλύτερη σε επίπεδο Πανελληνίου Πρωταθλήματος, όλα τα χρόνια που κολυμπάω. Οι χρόνοι μου ήταν πάρα πολύ καλοί, πολύ γρήγοροι, βοήθησα και στις σκυτάλες την ομάδα και ατομικά οπότε σίγουρα μου δίνει κίνητρο γιατί φαίνεται ότι είμαι σε καλή κατάσταση και σε λιγότερο από ένα μήνα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο».

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχες μια ακόμα εξαιρετική παρουσία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο που είναι το τρίτο σε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις. Τι αποκομίζεις από την παρουσία σου στη Βουδαπέστη;

«Η αλήθεια είναι πως είχαμε πάρα πολύ καιρό να βρεθούμε σε καλή κατάσταση και να κολυμπήσουμε γρήγορα εξαιτίας της προηγούμενης χρονιάς που ήταν λειψή λόγω της πανδημίας και του lockdown. Από ότι φάνηκε δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα. Η εμφάνισή μου ήταν πάρα πολύ καλή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με πολλά πανελλήνια ρεκόρ και αποκορύφωμα το μετάλλιο, που δείχνει μια παράδοση που έχω δημιουργήσει στα 100μ. ύπτιο από το 2016. Είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο, μαζί με το φράγμα που έσπασα των 53 δευτερολέπτων δείχνει ότι είμαι σε πάρα πολύ κατάσταση και με ηρεμία και προσήλωση στο στόχο, θα πετύχω και αυτό που θέλω στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ήσουν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2019, ωστόσο η πανδημία οδήγησε στην αναβολή τους πέρσι. Πως διαχειρίστηκες όλη αυτή την κατάσταση και πως επανήλθες κερδίζοντας αλλά τέσσερα όρια για τους Ολυμπιακούς;

«Αυτοί οι δυο μήνες πέρσι, Μάρτιο-Απρίλιο ήταν λίγο δύσκολοι για όλα τα αθλήματα αλλά κα για τους κολυμβητές, όπου δεν είχαμε δικαίωμα να κολυμπήσουμε και να προπονηθούμε. Ήταν πολύ δύσκολα, μείναμε εκτός νερού αρκετό διάστημα που δεν συνηθίζετε για τους κολυμβητές και έτσι ήταν δύσκολη η επαναφορά μας και το να επανέλθουμε σε καλή φυσική κατάσταση. Το καλό είναι ότι είχαν αναβληθεί όλοι οι αγώνες, δεν είχαμε κάποιο κοντινό στόχο, οπότε είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε και το διάστημα που μεσολάβησε βρεθήκαμε σε καλή κατάσταση ενόψει ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και τώρα στο Τόκιο είμαστε ήδη έτοιμοι και σε καλή κατάσταση. Είχαμε αρκετή πίεση ειδικά τις πρώτες εβδομάδες επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, έλεγε κάθε μέρα ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ είχαμε μείνει ήδη εκτός σχεδόν ένα μήνα.  Οπότε πιστεύαμε πως δεν θα καταφέρουμε πολλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως όσο σοβάρευε η κατάσταση και γινόταν πιο κρίσιμη με τα κρούσματα και το πρόβλημα της πανδημίας, αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες οπότε υπήρξε μια ανακούφιση σε όλους μας. Δείξαμε υπομονή και περιμένοντας τους ειδικούς να μας πουν πότε μπορούμε να προπονηθούμε, περιμέναμε για εκείνη την ώρα».

Στο πρόσωπο σου συγκεντρώνονται μεγάλες προσδοκίες τόσο της κολύμβησης όσο και του ελληνικού αθλητισμού για μια διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Αισθάνεσαι κάποια επιπλέον πίεση από τις προσδοκίες αυτές;

«Δεν το νιώθω σαν βάρος. Ίσα ίσα όταν υπάρχουν προσδοκίες με βοηθάει να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου και να συνειδητοποιήσω ότι είμαι σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι με αυτά που έχω πετύχει είναι λογικό να υπάρχουν προσδοκίες από τον κόσμο και από όλους. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να αποδεχτώ ότι έχω τις πιθανότητες και ότι μπορώ να πετύχω αυτά τα πράγματα που σκέφτονται και περιμένουν όλοι. Έτσι το βλέπω πιο χαλαρά και με βοηθάει ακόμα περισσότερο».

Στην ηλικία των 25 ετών, θα συμμετέχεις για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εμπειρία σου από την προηγούμενη παρουσία στο Ρίο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη που είχες αυτά τα χρόνια ως αθλητής, είναι κάτι που θα βοηθήσει στην προσπάθεια που θα κάνεις στο Τόκιο;

«Σίγουρα η συμμετοχή μου στο Ρίο το 2016 μου έδωσε πολύ μεγάλες εμπειρίες. Συνειδητοποίησα πως έχει η κατάσταση στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου στο άθλημα. Οπότε χρησιμοποιώντας αυτή την εμπειρία συν την εξέλιξη που έχω αυτά τα 5 χρόνια, θεωρώ πως με καθαρό μυαλό θα καταφέρω να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει».

Η μετάθεση των αγώνων κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας σε βοήθησε στο κομμάτι της προετοιμασίας ή λειτούργησε αρνητικά;

«Εμένα προσωπικά πιστεύω με βοήθησε. Κατάφερα να βελτιώσω πολλά πράγματα στους αγώνες μου. Οπότε θεωρώ ότι ήταν μια παραπάνω ευκαιρία και χρονικό διάστημα ώστε να τελειοποιηθώ ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να είμαι ακόμα πιο ανταγωνιστικός το καλοκαίρι».

Ως αθλητής έχεις αξιοσημείωτες επιτυχίες, όμως παράλληλα με την κολύμβηση σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχεις στα χέρια σου και το πτυχίο στα  Ναυτιλιακά. Αισθάνεσαι ότι μπορεί να αποτελείς και ένα παράδειγμα για τα νέα παιδιά, όσον αφορά την προσήλωση στο στόχο και τη διαχείριση του χρόνου;

«Όταν έχεις το ένα, δηλαδή τον πρωταθλητισμό δεν μπορείς να αφήνεις πίσω την εκπαίδευσή σου. Γιατί καλώς ή κακώς ο πρωταθλητισμός μια μέρα θα σταματήσει και δεν θα σου αποκατασταθεί το μέλλον μέσα από το άθλημα. Οπότε πρέπει να έχεις και το πτυχίο και την εκπαίδευση που απαιτείται έτσι ώστε να έχεις εξασφαλίσει το μέλλον σου επαγγελματικά και μετά το τέλος της καριέρας σου να κάνεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου. Πιστεύω ότι με ένα καλό προγραμματισμό και με πλάνο έτσι ώστε να μπορείς να τα χωρέσεις όλα μέσα στη μέρα μπορείς να τα καταφέρεις και τα δυο. Είτε αφήνοντας λίγο πίσω το ένα είτε δίνοντας προτεραιότητα σε ένα από τα δυο ανάλογα και με το χρονικό διάστημα που βρίσκεσαι μέσα στη χρονιά».

Αισθάνεσαι ότι έχει έρθει η στιγμή σου για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Γενικά σαν ομάδα πιστεύω ότι είμαστε από τις καλύτερες τα τελευταία χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε πολλές πιθανότητες για διάκριση. Ατομικά σαν στόχο έχω θέσει τον τελικό στα 100μ. ύπτιο και από κει πέρα αν βρεθώ σε αυτή την κούρσα όλα μπορεί να συμβούν γιατί όλα θα κριθούν στα τελευταία μέτρα».

Τι μήνυμα θα έστελνες στους μικρούς αθλητές που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στις πισίνες;

«Τα τελευταία δυο χρόνια δεν είναι και τα πιο εύκολα που διανύουμε. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα βήματα στις πισίνες. Το άγχος και η πίεση είναι μεγάλη επειδή αντιμετωπίζεται όλη αυτή η κατάσταση χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Αλλά πιστεύω πως τα παιδιά ειδικά στις μικρότερες ηλικίες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα πράγματα ήρεμα, χωρίς άγχος. Να διασκεδάζουν και να χαίρονται αυτό που κάνουν και από κει και πέρα θα πάρουν το δρόμο τους αργά η γρήγορα. Παρ’ όλο που το κολύμπι σαν άθλημα είναι πολύ δύσκολο και καθημερινά προπονητικά αλλά και σαν χαρακτηριστικό το οποίο έχει που είναι μοναχικό, πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί ένα παιδί που του αρέσει το υγρό στοιχείο γιατί αποκομίζεις πολλά πράγματα στον χαρακτήρα σου τα οποία θα σε βοηθήσουν μεταγενέστερα. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουν και αν δεν το αγαπάνε με τον καιρό θα το αγαπήσουν σίγουρα».

Τι είναι η κολύμβηση για εσένα;

«Η κολύμβηση για μένα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και μέσω των επιτυχιών  αλλά και έχει χτίσει το χαρακτήρα μου, μου έχει δώσει στοιχεία τα οποία θα χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής μου, όταν θα κλείσει ο κύκλος της καριέρας μου. Με αυτά τα στοιχεία ένας άνθρωπος ολοκληρώνεται, παρ’ όλο που το άθλημα είναι μοναχικό και μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη ζωή μου γενικότερα».

Video

Ο Απόστολος Χρήστου στο OSFP TV